Seorang lelaki berusia 56 tahun yang berasal dari Bachok, Kelantan dikatakan terselamat dalam satu cubaan meragut yang berlaku di Hentian Putra Ahad lepas.
Lelaki itu, Ramli Shafie ketika kejadian sedang berehat di surau di terminal bas Hentian Putra berdekatan The Mall.
Menurut anaknya dalam kenyataan yang sudah pun tersebar luas di laman sosial ayahnya ketika itu sedang menunggu bas untuk pulang ke Kelantan.
“Ayah saya telah didatangi seorang pemuda lingkungan umur 20 – 30an dan meminta duit dari ayah saya. Ayah saya menyatakan yang dia tiada duit, lalu pemuda tersebut mula bertindak agresif dengan mengeluarkan pisau dan mengugut ayah saya serta cuba menerkam beg.
“Pemuda tersebut menghunuskan pisau namun Alhamdulillah ayah saya lebih pantas dan merampas semula beg tersebut,” katanya.
Menurut beliau, ayahnya yang juga seorang guru seni mempertahankan diri silat berjaya mematahkan serangan pemuda itu.
“Pemuda tersebut cedera teruk namun sempat melarikan diri dengan dibantu oleh seorang lagi pemuda bermotosikal yang telah menunggunya di luar Hentian Putra,” kata anak mangsa.
Bersama kenyataan itu dikongsikan gambar Ramli yang memakai baju melayu dengan tangan kanannya berbalut bersama begnya yang terdapat kesan darah.
Anak mangsa turut memberikan peringatan kepada orang ramai yang berada di sekitar terminal bas supaya sentiasa berhati-hati. – MYNEWSHUB
Oleh : IBNU K