JIKA sebelum ini perkataan selfie telah dipilih sebagai ‘Word of the Year’ bagi tahun lalu, tahun 2014 pula perkataan photobomb terpilih mengungguli carta ‘Word of the Year’.
Frasa ‘Word of the Year’ diwujudkan seiring dengan pelbagai perkataan baharu yang muncul berkait rapat dengan kebangkitan medium media sosial pada masa kini.
Photobomb membawa maksud menyelit dalam gambar yang diambil individu lain yang tidak menyedari langsung tindakan orang yang terselit masuk tu.
Sebagai contoh gambar photobomb yang paling ‘famous’ ialah ketika Queen Elizabeth II ‘photobomb’ gambar dua orang gadis manis di bawah ini.
Selain itu, banyak lagi perkataan baharu yang wujud antaranya bridezilla, yang mana bermaksud kepanikan bakal pengantin wanita menjelang hari-hari bahagianya dan perkataan hangry yang mengabungkan perkataan hungry dan angry dalam satu perkataan, yang membawa maksud lapar dan marah.
Tahun hadapan, perkataan baharu apa pula yang bakal muncul ya? – MYNEWSHUB.CC
Oleh: JULIANA JOHAR