DARI FB NAJIB RAZAK
LIM Guan Eng keluarkan kenyataan media hari ini untuk bertegas bahawa peruntukan “bayar dulu bincang kemudian” bawah seksyen 103 undang-undang cukai negara adalah baru dan hanya diwartakan kerajaan PN pada bulan Disember 2020.
Dia kata saya menipu bahawa peruntukan ini dah lama wujud dan ianya telah disalah gunakan kerajaan PH dahulu semasa dia jaga LHDN untuk mengenakan saya dengan penalti cukai tambahan sebanyak RM1.7 bilion.
Dia suruh saya berani untuk mengaku salah sebab telah kononnya memfitnah dia.
Alrite.. ini apa yang hakim mahkamah tinggi beritahu saya pada bulan Julai 2020 apabila dia memutuskan bahawa mahkamah tiada kuasa untuk pertikaikan jika tuntutan LHDN terhadap saya adalah wajar atau tidak dan undang-undang kata saya perlu “bayar dulu, bincang kemudian”.
“The court cannot entertain any plea that the tax claimed is wrongly assessed, excessive, under appeal etcetera,” he said, adding previous case laws had stated that while the pay first and talk afterwards provision may be harsh, it was intended to curb incidences of tax evasion.”
“22 July 2020: Najib told to pay first, talk later [NSTTV]”
https://www.nst.com.my/news/crime-courts/2020/07/610714/najib-told-pay-first-talk-later-nsttv
Guan Eng, adakah bulan Julai 2020 sebelum atau selepas Disember 2020?
JIka Guan Eng masih tak percaya, saya petik kes Mahkamah Persekutuan tahun September 1980 (lampiran) di mana panel hakim juga memutuskan bahawa seksyen 103 undang-undang cukai memberi kuasa “bayar dulu, bincang kemudian” kepada LHDN untuk mengenakan pembayar cukai.
Guan Eng, adakah bulan September 1980 sebelum atau selepas Disember 2020?
Eh.. Guan Eng, apa yang kamu buat selama 22 bulan sebagai Menteri yang jaga income tax sehingga kamu kononnya tak faham undang-undang cukai?
Seperti saya telah buktikan, peruntukan “bayar dulu bincang kemudian” ini dah lama wujud dari dulu-dulu lagi.
Cuma kerajaan BN masa saya PM tak pernah salahgunakan kuasa ini bagi tujuan politik seperti apa yang dibuat kerajaan PH masa dia menteri cukai (lalu diteruskan oleh kerajaan PN) untuk mengenakan saya.