Berlian Terbesar Dalam 100 Tahun Dengan 1,111 Karat

TORONTO (Kanada) – Sebutir berlian didakwa sebagai memiliki kualiti terbesar di dunia dengan kadar 1,111 karat berjaya ditemui iaitu setelah selang 100 tahun permata terakhir sedemikian pernah direkodkan dahulu.

Batu berharga ini tidak hanya membuatkan syarikat yang menjumpainya berasa terkejut malah saham, Lucara, firma perlombongan berlian tersebut juga dilaporkan naik mendadak sehingga 32 peratus pada akhir dagangan.

“Penemuan penting berlian dengan kualiti lebih 1,000 karat dan memiliki saiz terbesar dalam tempoh satu dekad terakhir…. Tiada kata yang dapat menggambarkannya,” ujar Ketua Pegawai Eksekutif Lucara, William Lamb.

Stesen penyiaran antarabangsa CNN pada Jumaat melaporkan, berlian kedua terbesar di dunia dari segi saiz itu ditemui Isnin lalu. Pihak Lucara juga belum memutuskan bila dan bagaimana akan menjual berlian itu di pasaran.

Firma tersebut bahkan belum lagi menaksir nilai sebenar permata itu yang memiliki ukuran 65 mm x 56 mm x 44 mm dan terbesar pernah dijumpai di Botswana, sebuah negara bekas jajahan British di selatan benua Afrika.

Baca: Berlian 100 Karat Paling Sempurna RM80 Juta

“Masih terlalu awal. Kami harus mencari cara terbaik untuk mendapatkan nilai maksimum dari batu ini,” kata Lamb sambil menyatakan sudah menerima banyak pembeli berpotensi yang mahu membeli berlian tersebut.

Memandangkan kebesaran ukuran dimensinya tersebut, Lucara ujar beliau kemungkinan besar bakal membawa batu nadir berkenaan ke sebuah syarikat pengukuran permata terkenal antarabangsa di Antwerp, Belgium.

Selain berlian 1,111 karat tersebut, Lucara juga menemui dua butir berlian lainnya dengan kadar kualiti yang cukup besar daripada kebiasaan. Masing-masingnya diperkirakan memiliki kadar sebanyak 813 karat dan 374 karat.


“Ini strategi terbaik syarikat kami untuk menjual ketiga-tiga berlian tersebut di pasaran antarabangsa,” katanya. Tidak hanya mencatat sejarah, penemuan berlian itu turut mengubah nilai kekayaan syarikat Kanada ini.

Sahamnya di bursa Stockholm, Sweden dan Toronto, Kanada sebelum ini jatuh sehingga 26 peratus, tetapi kini kenaikan harga saham selepas seminggu berlian itu ditemui telah menghapuskan imej ‘tidak bermaya’ Lucara.

Syarikat cari gali mineral tersebut menyatakan, batu berlian itu dijumpai di kawasan perlombongan baharu di Karowe terletak di utara Botswana. Lombong milik Lucara ini sebenarnya sudah beroperasi sejak 2012.

Untuk rekod, berlian terberat yang pernah ditemui sepanjang sejarah dunia memiliki kadar 3,106 karat. Batu permata tersebut diberi nama Cullinan Diamond dan ditemui di Afrika Selatan pada 1905 lalu.

Salah satu potongan berlian berkenaan yang diberi nama First Star of Africa terdapat dalam mahkota raja Britain ketika zaman itu dan kini dipamerkan kepada awam di Tower of London. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Gunung Semeru Di Indonesia Meletus

JAKARTA : Gunung berapi Semeru di daerah Lumajang Jawa Timur meletus pada jam 3.20...

Tak Perlu Ajar Wanita Apa Perlu Dipakai Seperti ‘Pelampau’ PAS

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membidas ahli jawatankuasa DAP Johor, Boo Cheng Hau...

Rusia Kerah Lebih 90,000 Tentera Ke Sempadan Ukraine

Moscow dilaporkan telah mengerahkan lebih 90,000 anggota tentera ke kawasan sempadan dengan Ukraine dan...

Kes Baharu COVID-19 Catat Penurunan

KUALA LUMPUR: Malaysia kembali mencatatkan penurunan kes baharu COVID-19 iaitu sebanyak 4,896 kes, setakat...

Pelajar Jalani Pemeriksaan Ketat Sebelum Dikesan Positif Omicron

LARUT: Seorang pelajar sebuah universiti swasta di Ipoh yang merekodkan kes pertama positif varian...

SSI Lancar Program Penajaan Anak Angkat Bantu Remaja B40

PUTRAJAYA: Sakeenah Soul International (SSI) melancarkan Program Penajaan Anak Angkat, hari ini, sebagai inisiatif...

Daiyan Trisha Positif COVID-19, Yakin Ada Hikmah Di Sebalik Ujian

PELAKON jelita Daiyan Trisha berkongsi berita duka apabila disahkan positif COVID-19. Perkara itu dimaklumkan Daiyan...