JAKOA Terus Main Peranan Majukan Masyarakat Orang Asli

SEREMBAN – Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) akan terus memainkan peranan membawa masyarakat Orang Asli ke arah masyarakat yang memiliki minda kelas pertama sejajar dengan misi negara maju pada tahun 2020.

Penolong Pengarah Kanan (Perangkaan), Bahagian Perancangan dan Penyelidikan JAKOA, Mohd Azahar Ab Manaf berkata usaha ke arah peningkatan modal insan seiring dengan pembangunan sosio ekonomi, mampu membawa masyarakat Orang Asli ke tahap yang lebih tinggi.

“JAKOA mengambil berat berkenaan isu-isu yang berkepentingan seperti hak milik tanah, kadar kemiskinan, pendidikan dan kesihatan. Sehubungan itu, sebagai jabatan yang bertanggungjawab, sudah pasti JAKOA akan memastikan bahawa setiap hak dan keistimewaan masyarakat Orang Asi terus diperjuangkan.

“Saya amat gembira melihat pelbagai sudut potensi masyarakat Orang Asli telah berjaya dilahirkan. Ia adalah keberkesanan daripada program yang dilihat memberi impak positif kepada pembangunan Orang Asli seperti program khusus peningkatan taraf hidup Orang Asli, skim pembangunan kesejahteraan rakyat, program peningkatan kapasiti dan kapabiliti kumpulan khusus dan lain-lain lagi,” katanya

Beliau berkata demikian pada majlis perasmian Program Mesra Rakyat Pemimpin Bersama Masyarakat Orang Asli Dewan Undangan Negeri (DUN) Labu 2018 oleh Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pembangunan Luar Bandar negeri Ismail Ahmad di Kampung Orang Asli Tekir, Labu dekat sini, hari ini.

Mohd Azahar yang mewakili Ketua Pengarah JAKOA Ajis Sitin pada majlis itu berkata peranan JAKOA sebagai sebuah agensi di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dalam melaksanakan program transformasi untuk masyarakat Orang Asli telah memberi kesan dalam aspek pembangunan infrastruktur, ekonomi, modal insan, pendidikan dan kebajikan.

Katanya usaha yang dilakukan secara berterusan dalam memartabatkan adat budaya dan seni warisan Orang Asli yang menjadi teras dalam sosio budaya masyarakat Orang Asli akan terus dipelihara.


Sementara itu, Ismail yang juga anggota DUN Labu berkata program sebegini sangat bermakna kerana ia adalah pertemuan secara langsung antara kepimpinan di peringkat akar umbi kampung Orang Asli dan penduduk kampung.

“Ia sekaligus membuktikan keakraban kita sebagai satu komuniti di bawah naungan kepimpinan kerajaan negeri,” katanya.

Program hari ini disertai penduduk di dua kampung Orang Asli iaitu Kampung Tekir dan Kampung Sebir. Turut hadir Pengarah JAKOA Negeri Sembilan Haslin Abdul Razak. – BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • JAKOA

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

SPRM Tahan Pengurus Syarikat Kemuka Butiran Palsu Kerja Baiki Jambatan

BATU PAHAT: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Batu Pahat menahan seorang pengurus sebuah syarikat...

Syarikat AS Diharap Raih Peluang Pelaburan Dari RCEP

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berharap perniagaan Amerika Syarikat (AS)...

Kerajaan Disaran Tanggung Kos Beli Pelekat RFID

KUALA LUMPUR: Kerajaan, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) dan Touch 'n Go (TNG) disaran menanggung...

Bank Dunia Lulus Dana Pendidikan Kemboja

PHNOM PENH: Bank Dunia meluluskan pembiayaan baharu untuk membantu Kemboja meningkatkan akses yang adil...

Pulau Burung Diisytihar Kawasan Bencana Tahap Satu Susulan Kebakaran

NIBONG TEBAL: Tapak pelupusan sampah di Pulau Burung yang terbakar sejak lebih seminggu lalu...

DAKN Bakal Payungi Pembangunan Agrikomoditi Negara

PUTRAJAYA: Sektor Agrikomoditi sudah menyediakan peluang pekerjaan kepada ramai rakyat Malaysia sejak berdekad lalu,...

Agong Perkenan Tubuh RCI Siasat Isu Tabung Haji – Wan Junaidi

KUALA LUMPUR: Kerajaan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah...