Korea Selatan Izin Zina, Batal Larangan 1953 Hukum Penzina

SEOUL – Mahkamah Perlembagaan Korea Selatan pada Khamis memutuskan rakyat negara itu bebas berzina, sekali gus memansuhkan undang-undang pada 1953 yang mengenakan hukuman penjara maksimum dua tahun ke atas pesalah bersekedudukan.

Panel sembilan hakim mahkamah tertinggi negara itu mengundi 7-2 bagi membatalkan undang-undang kontroversi berusia 62 tahun itu yang selama ini menjadikan Korea Selatan satu-satunya negara bukan Islam di dunia mengharamkan perzinaan.

Majoriti hakim dalam penghakiman mereka berkata, kanun jenayah pada 1953 itu yang tegas melarang perzinaan adalah jelas sebagai menyalahi perlembagaan Korea Selatan seolah-olah perbuatan berzina dianggap satu tindakan jenayah boleh dihukum.

Dianggarkan sejak enam tahun lalu, hampir 5,500 orang disabitkan kesalahan berzina malah pada tahun lalu, kira-kira 600 orang ditahan di seluruh negara kerana melakukan perzinaan, namun hanya 22 pesalah yang dikenakan hukuman penjara.

Pada April 2014, pemerintah Korea Selatan menyekat laman web perzinaan global Ashley Madison versi tempatan kerana didakwa boleh mengancam nilai-nilai kekeluargaan negara itu yang masih konservatif memelihara institusi perkahwinan sah.

Di Korea Selatan, perzinaan hanya boleh didakwa jika ada aduan daripada pasangan yang mengalami kecederaan fizikal pada tubuh tetapi kebanyakan kes ditutup jika plaintif menarik balik tuduhan lazimnya diselesaikan secara bayaran ganti rugi.


Laman web Ashley Madison popular di seluruh dunia kerana menggalakkan pasangan berkahwin untuk curang berzina dengan kekasih gelap. – Gambar hiasan

Undang-undang pada 1953 digubal dengan kepercayaan bahawa aktiviti perzinaan boleh menggugat ketenteraman masyarakat dan merosakkan institusi keluarga, namun ramai mengkritik peraturan itu sebagai lapuk dan menyekat hak asasi.

Perdebatan mengenai undang-undang itu mula tercetus sejak 2008 apabila salah seorang aktres terkenal Korea Selatan, Ok So-ri dihukum penjara selama lapan bulan kerana berzina dan bertindak membawa petisyen kepada mahkamah perlembagaan.

Pelakon wanita itu gagal kerana lima hakim yang membuat semakan semula ke atas undang-undang tersebut pada 1990, 1993 dan 2001 memutuskan berzina boleh dianggap bukan jenayah tetap pelakunya dikutuk dari segi moral norma masyarakat.

Asas undang-undang pada 1953 asalnya direka untuk melindungi hak wanita dari sudut kebajikan kerana jika berzina, wanita itu tidak dapat membuat tuntutan harta daripada pasangan selain memberi stigma imej negatif. -Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Gunung Semeru Di Indonesia Meletus

JAKARTA : Gunung berapi Semeru di daerah Lumajang Jawa Timur meletus pada jam 3.20...

Tak Perlu Ajar Wanita Apa Perlu Dipakai Seperti ‘Pelampau’ PAS

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membidas ahli jawatankuasa DAP Johor, Boo Cheng Hau...

Rusia Kerah Lebih 90,000 Tentera Ke Sempadan Ukraine

Moscow dilaporkan telah mengerahkan lebih 90,000 anggota tentera ke kawasan sempadan dengan Ukraine dan...

Kes Baharu COVID-19 Catat Penurunan

KUALA LUMPUR: Malaysia kembali mencatatkan penurunan kes baharu COVID-19 iaitu sebanyak 4,896 kes, setakat...

Pelajar Jalani Pemeriksaan Ketat Sebelum Dikesan Positif Omicron

LARUT: Seorang pelajar sebuah universiti swasta di Ipoh yang merekodkan kes pertama positif varian...

SSI Lancar Program Penajaan Anak Angkat Bantu Remaja B40

PUTRAJAYA: Sakeenah Soul International (SSI) melancarkan Program Penajaan Anak Angkat, hari ini, sebagai inisiatif...

Daiyan Trisha Positif COVID-19, Yakin Ada Hikmah Di Sebalik Ujian

PELAKON jelita Daiyan Trisha berkongsi berita duka apabila disahkan positif COVID-19. Perkara itu dimaklumkan Daiyan...