Melaka Kaji Semula Sistem Penyaluran Dana Sukan

MELAKA – Kerajaan negeri Melaka akan mengkaji semula sistem penyaluran dana atau peruntukan kepada persatuan sukan di negeri ini supaya lebih adil dan sistematik.

Exco Komunikasi, Multimedia, Pembangunan Belia dan Sukan Melaka, Kerk Chee Yee berkata sistem penyaluran peruntukan sedia ada yang dikendalikan Majlis Sukan Negeri (MSN) akan meluluskan dana yang dimohon selepas kejohanan, latihan, program atau aktiviti sukan dilaksanakan persatuan terlibat.

“Melalui sistem baharu yang akan dilaksanakan nanti dana yang dimohon disalurkan lebih awal sebelum program sukan dilaksanakan dan kita harap ia dapat membantu persatuan terlibat melaksanakan aktiviti seperti yang dirancang.

“Selain itu, kaedah berkenaan dilihat dapat membantu persatuan sukan mencari penaja lain sekiranya peruntukan yang diperoleh tidak mencukupi kerana kebiasaannya mereka tidak akan dapat jumlah dana penuh yang dimohon daripada MSN ekoran kekangan peruntukan,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Beliau berkata sistem baharu berkenaan penting ke arah menyumbang kepada pembangunan sukan negeri yang lebih gemilang, maju dan berdaya saing serta melahirkan lebih banyak atlet pelapis khususnya untuk sukan berprestasi tinggi.

Katanya terdapat 38 persatuan sukan di negeri ini yang berdaftar di bawah MSN dan setiap persatuan itu terdapatnya kelab sukan yang bernaung di bawahnya.

Mengulas lanjut, Kerk berkata sistem penyaluran dana sedia ada menyebabkan pihak persatuan tidak dapat merancang program dengan baik ekoran kekangan peruntukan sehingga terpaksa meminta bantuan kewangan daripada Anggota Parlimen dan juga Anggota Dewan Undangan Negeri melalui dana sumbangan khidmat masyarakat.

Beliau berkata bagaimanapun pengagihan dana sumbangan khidmat masyarakat itu dilakukan secara ‘first come first serve’ kerana ia tidak memperuntukkan secara khusus untuk tujuan pembangunan belia dan sukan.

“Persatuan yang lewat mengemukakan permohonan tidak akan dapat sebarang dana atau sumbangan menerusi dana itu kerana ia juga terhad,” katanya. – BERNAMA

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Hujan Lebat, Ribut Petir Di Dua Negeri Malam Ini

PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir bagi Negeri Sembilan...

UMNO Miliki Peluang Besar Menang PRN Johor

JOHOR BAHRU: Barisan Nasional (BN) negeri khususnya UMNO mempunyai peluang besar untuk merekod kemenangan...

PRN Johor Perlu Diadakan Kerana Kedudukan Kerajaan Negeri Rapuh

JOHOR BAHRU: Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor perlu diadakan berikutan kerajaan negeri berada dalam...

BN Atau BN Plus, Tunggu Keputusan Pimpinan Pusat UMNO – Hasni

JOHOR BAHRU: Sebarang keputusan untuk melibatkan parti-parti luar UMNO dan Barisan Nasional dalam menghadapi...

PAS Belum Putus Ikut PN Atau MN Dalam PRN Johor

KOTA BHARU: PAS mengesahkan akan menyertai Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor namun belum menetapkan...

PH Johor, MUDA Bincang Kerjasama Hadapi PRN

JOHOR BAHRU: Pakatan Harapan (PH) Johor mengadakan perbincangan dengan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA)...

Sultan Johor Perkenan Bubar Dewan Undangan Negeri Johor

KUALA LUMPUR: Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar hari ini berkenan menandatangani...