Pilihan Selangor Pertahan Kejuaraan Piala Sultan Selangor

SHAH ALAM – Pasukan Pilihan Selangor berjaya mempertahankan Piala Sultan Selangor selepas menundukkan Pilihan Singapura dengan kemenangan 2-1 di Stadium Shah Alam, di sini malam Sabtu.

Kemenangan tersebut membolehkan Pilihan Selangor kendalian Mehmet Durakovic meraih kejuaraan buat kali ketujuh selepas memenanginya pada 2001, 2003, 2005, 2008, 2012 dan 2013.

Pilihan Singapura pula muncul juara pada 2006, 2007, 2009, 2010 dan 2011.

Berdasarkan rekod, kedua-dua pasukan muncul juara bersama pada edisi 2004 di Stadium Nasional Singapura yang berkesudahan dengan keputusan seri 2-2.

Pada aksi yang disaksikan hampir 70,000 penyokong itu, skuad Pilihan Selangor melancarkan serangan bertali arus bagi memburu gol awal sebaik sahaja pengadil dari Indonesia, Thoriq Munir Alkatiri meniup wisel.

Mereka hampir berada di hadapan pada minit ke-14, namun percubaan Paulo Rangel hasil hantaran S. Kunalan, sekadar melintasi tepi gol Pilihan Singapura.

Usaha pasukan Pilihan Selangor akhirnya membuahkan hasil apabila penyerang, Paulo Rangel membuka tirai jaringan menerusi sepakan penalti pada minit ke-45 selepas beliau dijatuhkan oleh pemain pertahanan lawan, Muhd Ridhuan Muhamad.

Pilihan Singapura bertambah malang selepas pemain sayap mereka, Muhammad Hafiz Abu Sujad diarah meninggalkan padang oleh Thoriq selepas mengutip kad kuning kedua.


Bersambung babak kedua, kedua-dua saling berbalas serangan namun nasib lebih memihak kepada Pilihan Singapura yang berjaya menyamakan kedudukan hasil sepakan percuma oleh Leonel Felice pada minit ke-68.

Tersentak dengan jaringan tersebut, Pilihan Selangor kembali memperkemaskan corak permainan dan berjaya menggandakan kedudukan hasil sentuhan penyudah Rangel pada minit ke-79. Keputusan itu kekal sehingga berakhirnya perlawanan.

Selaku juara, Pilihan Selangor membawa pulang trofi dan wang tunai berjumlah RM50,000 yang disampaikan oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah kepada kapten pasukan, Mohd Bunyamin Umar manakala Pilihan Singapura kendalian Amin Nasir meraih RM10,000 selaku naib juara.

Terdahulu, Veteran Selangor dan Singapura terikat seri 1-1 pada aksi yang berlangsung selama 40 minit.

Anuar Abu Bakar membuka tirai jaringan untuk Veteran Selangor seawal minit keenam sebelum Veteran Singapura menyamakan kedudukan menerusi sepakan penalti yang disempurnakan oleh Steven Tan pada minit ke-20.

Piala Sultan Selangor diilhamkan oleh baginda sendiri yang melibatkan pasukan pilihan serta veteran Selangor dan Singapura bagi merapatkan hubungan antara kedua-dua pihak.

Baginda juga merupakan penaung kejohanan yang diperkenalkan sejak 2001 yang ketika itu dikenali sebagai Piala Pemangku Raja Selangor. – BERNAMA

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Kingpin Diberkas, Polis Rampas Dadah RM10.13 Juta

SHAH ALAM: Kegiatan satu sindiket menjadikan sebuah rumah kedai di Bukit Puchong sebagai makmal...

Lelaki Warga India Pulang Ke Mumbai Dari Afrika Selatan Positif COVID-19

NEW DELHI: Seorang lelaki India berusia 32 tahun yang tiba di Mumbai dari Afrika...

Hem Sebagai Sumber Fiber

KUALA LUMPUR: Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) akan melaksanakan kajian rintis hem, iaitu...

Perkhidmatan JPJ Seluruh Malaysia Masih Seperti Tahun 80-an

SHAH ALAM: Mutu perkhidmatan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) didakwa ketinggalan zaman kerana masih mengamalkan...

KKM Tingkat Pengawasan Genomik Di Pintu Masuk Antarabangsa

SHAH ALAM: Kementerian Kesihatan (KMM) akan meningkatkan pengawasan genomik di pintu-pintu masuk antarabangsa untuk...

Ibu Bapa Digesa Waspada Aktiviti Air Di Musim Tengkujuh

KUALA LUMPUR: Ibu bapa digesa lebih berwaspada ketika membawa keluarga melakukan aktiviti air pada...

Landskap Pendidikan Tinggi Berhadapan Rempuhan Teknologi Dan IR 4.0

TANJUNG MALIM: Landskap pendidikan tinggi dalam negara mengalami perubahan yang drastik susulan ‘rempuhan’ teknologi...