Sabah Lakukan Pengurusan Kewangan & Pentadbiran Terbaik

KOTA KINABALU – Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin memuji kerajaan negeri kerana berjaya melakukan yang terbaik dalam bidang pengurusan kewangan dan pentadbiran sepanjang tahun 2014 bagi mengukuhkan kedudukan kewangan negeri itu.

Juhar berkata di bawah kepimpinan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman kerajaan negeri berjaya mempelbagaikan sumber ekonomi secara konsisten sehingga menjadikan Sabah terus makmur, maju dan mendapat pujian komuniti antarabangsa.

“Tahun 2014 adalah tahun keempat dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) dan merupakan tahun kritikal untuk menyiapkan projek-projek pembangunan yang dirancang oleh kerajaan di bawah RMK-10. Pada tahun itu, kerajaan negeri telah membelanjakan sebanyak RM1.2 bilion untuk melaksanakan pelbagai projek pembangunan terutama projek-projek infrastruktur,” katanya.

Juhar berkata demikian ketika menyampaikan ucapan dasar pada pembukaan rasmi Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Persidangan Dewan Undangan Negeri Sabah di sini hari ini.

Katanya sepanjang tahun 2014, kerajaan persekutuan telah membelanjakan sebanyak RM2.6 bilion untuk melaksanakan pelbagai jenis projek infrastruktur, kesihatan, pendidikan keselamatan serta projek bagi merapatkan jurang pembangunan ekonomi antara bandar dan luar bandar.

Menurut Juhar, inisiatif berkenaan menunjukkan kesungguhan dan sokongan padu kerajaan persekutuan kepada kerajaan negeri untuk melonjakkan pembangunan dan pertumbuhan ekonomi negeri Sabah.


Juhar berkata di bawah kepimpinan Musa, aktiviti ekonomi sektor swasta kekal aktif melaksanakan pelbagai projek berimpak tinggi bagi menjana peluang pekerjaan masa hadapan seperi projek Dalit Bay Integrated Tourism Resort, Sabah International Convention Centre, International Technology and Convention Centre, Tawau Green Energy, Jesselton Water Front, Sabah Ammonia and Urea (SAMUR) dan penternakan udang di Telaga, Pitas.

“Pada tahun yang sama, kita juga menyaksikan pelancaran pelbagai pembangunan hartanah terutama hartanah kediaman dan komersial dengan nilai pembangunan kasar sebanyak RM3.7 bilion,” katanya.

Mengenai pembangunan sektor pelancongan di Sabah, meskipun dicemari dengan insiden penculikan di kawasan pantai timur Sabah, Juhar bangga dengan langkah agresif kerajaan negeri mempromosikan produk-produk pelacongan baharu namun berharap masyarakat turut memainkan peranan mewujudkan persekitaran bersih dan kondusif untuk menarik lebih ramai pelacong. – BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • Sabah

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

NADMA 2.0 Mungkin Ditubuhkan

KUALA LUMPUR : Majlis Pengurusan Bencana Negara (NADMA) 2.0 berkemungkinan perlu ditubuhkan bagi menjamin...

Pengusaha, Penternak Ayam Telur Diberi Pinjaman Lunak

KUALA LUMPUR : Kerajaan secara dasar bersetuju memberikan pinjaman lunak kepada pengusaha dan penternak...

Kemas Kini Alamat Untuk Elak Kekeliruan Di Hari Mengundi

KUALA LUMPUR : Sebarang pertukaran alamat tempat tinggal perlu dikemaskini segera dengan Jabatan Pendaftaran...

Usul Bahas Saham Azam Tiada Dalam Aturan Mesyuarat

KUALA LUMPUR - Usul di bawah Peraturan Mesyuarat 18 (1) untuk membahaskan dakwaan pemilikan...

Rakyat Terus Minta Luluskan KWSP RM10,000

KUALA LUMPUR – Ruangan komen pada sesi Mesyuarat Khas Dewan Rakyat hari ini terus...

RMT: Siasat Sekolah Beri Nasi Putih, Kuah Kepada Murid

Kuala Lumpur : Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan menjalankan siasatan berhubung dakwaan murid hanya...

‘MetMalaysia Keluar Enam Amaran Tapi Tak Diendahkan’

KUALA LUMPUR : Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan enam kali amaran cuaca signifikan, yang...