Sabah Lakukan Pengurusan Kewangan & Pentadbiran Terbaik

KOTA KINABALU – Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin memuji kerajaan negeri kerana berjaya melakukan yang terbaik dalam bidang pengurusan kewangan dan pentadbiran sepanjang tahun 2014 bagi mengukuhkan kedudukan kewangan negeri itu.

Juhar berkata di bawah kepimpinan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman kerajaan negeri berjaya mempelbagaikan sumber ekonomi secara konsisten sehingga menjadikan Sabah terus makmur, maju dan mendapat pujian komuniti antarabangsa.

“Tahun 2014 adalah tahun keempat dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) dan merupakan tahun kritikal untuk menyiapkan projek-projek pembangunan yang dirancang oleh kerajaan di bawah RMK-10. Pada tahun itu, kerajaan negeri telah membelanjakan sebanyak RM1.2 bilion untuk melaksanakan pelbagai projek pembangunan terutama projek-projek infrastruktur,” katanya.

Juhar berkata demikian ketika menyampaikan ucapan dasar pada pembukaan rasmi Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Persidangan Dewan Undangan Negeri Sabah di sini hari ini.

Katanya sepanjang tahun 2014, kerajaan persekutuan telah membelanjakan sebanyak RM2.6 bilion untuk melaksanakan pelbagai jenis projek infrastruktur, kesihatan, pendidikan keselamatan serta projek bagi merapatkan jurang pembangunan ekonomi antara bandar dan luar bandar.

Menurut Juhar, inisiatif berkenaan menunjukkan kesungguhan dan sokongan padu kerajaan persekutuan kepada kerajaan negeri untuk melonjakkan pembangunan dan pertumbuhan ekonomi negeri Sabah.


Juhar berkata di bawah kepimpinan Musa, aktiviti ekonomi sektor swasta kekal aktif melaksanakan pelbagai projek berimpak tinggi bagi menjana peluang pekerjaan masa hadapan seperi projek Dalit Bay Integrated Tourism Resort, Sabah International Convention Centre, International Technology and Convention Centre, Tawau Green Energy, Jesselton Water Front, Sabah Ammonia and Urea (SAMUR) dan penternakan udang di Telaga, Pitas.

“Pada tahun yang sama, kita juga menyaksikan pelancaran pelbagai pembangunan hartanah terutama hartanah kediaman dan komersial dengan nilai pembangunan kasar sebanyak RM3.7 bilion,” katanya.

Mengenai pembangunan sektor pelancongan di Sabah, meskipun dicemari dengan insiden penculikan di kawasan pantai timur Sabah, Juhar bangga dengan langkah agresif kerajaan negeri mempromosikan produk-produk pelacongan baharu namun berharap masyarakat turut memainkan peranan mewujudkan persekitaran bersih dan kondusif untuk menarik lebih ramai pelacong. – BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • Sabah

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Lelaki Warga India Pulang Ke Mumbai Dari Afrika Selatan Positif COVID-19

NEW DELHI: Seorang lelaki India berusia 32 tahun yang tiba di Mumbai dari Afrika...

Hem Sebagai Sumber Fiber

KUALA LUMPUR: Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) akan melaksanakan kajian rintis hem, iaitu...

Perkhidmatan JPJ Seluruh Malaysia Masih Seperti Tahun 80-an

SHAH ALAM: Mutu perkhidmatan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) didakwa ketinggalan zaman kerana masih mengamalkan...

KKM Tingkat Pengawasan Genomik Di Pintu Masuk Antarabangsa

SHAH ALAM: Kementerian Kesihatan (KMM) akan meningkatkan pengawasan genomik di pintu-pintu masuk antarabangsa untuk...

Ibu Bapa Digesa Waspada Aktiviti Air Di Musim Tengkujuh

KUALA LUMPUR: Ibu bapa digesa lebih berwaspada ketika membawa keluarga melakukan aktiviti air pada...

Landskap Pendidikan Tinggi Berhadapan Rempuhan Teknologi Dan IR 4.0

TANJUNG MALIM: Landskap pendidikan tinggi dalam negara mengalami perubahan yang drastik susulan ‘rempuhan’ teknologi...

Petugas Parlimen Meninggal Dunia Akibat COVID-19

KUALA LUMPUR: Pejabat Kesihatan Kuala Lumpur dan Putrajaya mengesahkan satu kes kematian melibatkan seorang...