Jawatankuasa PPSM Nafi Sepakat Gesa Mohd Naim Direhatkan

KUALA LUMPUR: Ahli Jawatankuasa Persatuan Pegawai Syariah Malaysia (PPSM) menafikan pembabitan mereka dengan kenyataan dikeluarkan atas nama Presidennya, Ibrahim Deris, menyarankan supaya Ketua Pengarah Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM), Datuk Dr Mohd Naim Mokhtar, direhatkan sementara dakwaan tuduhan jenayah moral dihadapinya, disiasat.

Timbalan Presiden PPSM, Muhamad Yusro Borhan Nordin, menafikan kenyataan akhbar terbabit dikeluarkan secara kolektif.

“Ia tidak pernah dibincangkan atau diputuskan dalam apa-apa medium. Kami percaya nama Presiden (Ibrahim Deris) dan PPSM sudah digunakan di dalam kenyataan itu,” katanya dalam kenyataan media.

Tengahari tadi, satu kenyataan media menggunakan kepala surat PPSM bertarikh hari ini, mencadangkan supaya Mohd Naim direhatkan sementara sehingga siasatan membabitkannya selesai.

Kenyataan media yang ditandatangani Ibrahim selaku Presiden PPSM Sesi 2019/2021 itu, mencadangkan supaya Mohd Naim direhatkan, susulan pendedahan jenayah moral dilakukannya oleh seorang bekas pemimpin UMNO di laman Facebook pada 10 dan 13 Januari lalu.

Muhamad Yusro berkata, PPSM yang mewakili Pegawai Syariah di seluruh negara menzahirkan rasa sangat dukacita dengan tohmahan ke atas Mohd Naim yang disifatkannya sebagai disensasikan seorang ahli politik melalui media, baru-baru ini.


PPSM katanya, menyeru masyarakat menilai fitnah, tuduhan jahat dan tohmahan tersebut dengan pertimbangan dosa dan pahala.

“Selain menjunjung nilai akhlak beragama, kami mengajak semua pihak kembali kepada “rule of law” dan memberikan kepercayaan penuh kepada pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terhadap apa-apa tuduhan dan tohmahan berkaitan.

“Ahli PPSM seluruh negara diseru terus bersama meneruskan hasrat, visi dan misi Ketua Pengarah /Ketua Hakim Syarie JKSM dan Ketua Hakim Syarie Negeri bagi menjayakan kecemerlangan institusi perundangan dan kehakiman syariah di negara ini,” katanya.

BHonline-

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Keyakinan UMNO, Kejujuran PAS

Beberapa pimpinan PAS menyatakan hasrat untuk melihat parti itu kembali bekerjasama dengan UMNO di...

PH Hipokrit Kecam PRN Johor

Pakatan Harapan (PH) mengeluarkan kenyataan rasmi mengkritik Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor. Gabungan parti DAP,...

32 Syarikat Dibenar Import Ayam Bulat Sejuk Beku

Jertih : Kerajaan sudah memberi kelulusan untuk mengimport ayam bulat sejuk beku ke Malaysia...

Zii Jia Kemuka Rayuan Kepada BAM

KUALA LUMPUR : Pemain perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia sudah menghantar surat rayuan...

Khamis Keputusan Rayuan Najib Kes AMMB

PUTRAJAYA : Mahkamah Rayuan akan memutuskan pada Khamis ini sama ada membenarkan atau tidak...

Pertemuan Muafakat Nasional Johor Ditangguh

JOHOR BAHRU : Pertemuan antara gabungan Muafakat Nasional (MN) negeri melibatkan Pas Johor dan...

Plus, TnG Diarah Perinci Kos RFID

KUALA TERENGGANU – Penilaian akan dilakukan terhadap caj pemasangan sekeping pelekat teknologi Identifikasi Frekuensi...