Kerajaan Fokus 3R Dalam Belanjawan 2022

KUALA LUMPUR – Kerajaan akan memfokus pada 3R iaitu mempercepat pemulihan (recovery), memperkukuh ketahanan ekonomi (resilience) dan menjadi pemangkin pembaharuan (reform) dalam Belanjawan 2022 yang akan dibentangkan 29 Oktober ini.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, berdasarkan sesi pembabitan di pelbagai sektor, kerajaan akan terus memberi tumpuan terhadap inisiatif bajet ke arah mencapai matlamat pembangunan berterusan.

Katanya, bantuan kewangan akan terus berjalan bagi mereka yang paling terkesan dengan pandemik terutama kumpulan B40, penganggur dan golongan rentan.

“Sokongan untuk perniagaan akan tetap dipermantap melalui skim pembiayaan dan akses lebih baik kepada kredit atau geran serta menyokong operasi mereka sambil memacu ke arah peningkatan automasi dan digitalisasi.

“Tumpuan juga akan diberikan kepada kelestarian dan meningkatkan daya tahan aset persekitaran dan air Malaysia, sosial dan tadbir urus (ESG), sasaran pelepasan sifar bersih dan pengembangan ekonomi.

“Selain itu, kerajaan akan meningkatkan pasaran tenaga kerja antara lainnya memfokus insentif serta memberi subsidi upah, sambil meningkatkan fiskal melalui proses perolehan dan pengurusan hutang,” katanya di Invest Malaysia 2021 Siri Maya 1-Pembaharuan Ekonomi dianjurkan Bursa Malaysia Bhd bersama Maybank secara maya, hari ini.

Kementerian Kewangan baru-baru ini juga memperkenalkan penyata prabelanjawan dan empat kertas perundingan awam iaitu pertama dalam sejarah Malaysia.

Menurutnya, setakat ini pihaknya sudah menerima lebih 1,000 maklum balas dan komen mengenai Belanjawan 2022.

Sementara itu, sebagai pelengkap inisiatif Perkukuh Pelaburan Rakyat (Perkukuh), Tengku Zafrul mengumumkan penubuhan Program Transformasi Syarikat Tersenarai Awam (PLC) (PLCT) yang bertujuan melahirkan syarikat Malaysia berprestasi tinggi.

Beliau berkata, inisiatif itu akan diterajui Bursa Malaysia Bhd yang menumpukan peningkatan lima tonggak dalam PLC untuk memacu prestasi, untuk berkembang sebagai organisasi yang lestari, bertanggungjawab secara sosial dan beretika, ciri tadbir urus korporat diperkukuhkan, daya saing secara digital dan menyokong usaha membangun negara serta memajukan ekonomi dan masyarakat Malaysia. – myMetro Online

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Hujan Lebat, Ribut Petir Di Dua Negeri Malam Ini

PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir bagi Negeri Sembilan...

UMNO Miliki Peluang Besar Menang PRN Johor

JOHOR BAHRU: Barisan Nasional (BN) negeri khususnya UMNO mempunyai peluang besar untuk merekod kemenangan...

PRN Johor Perlu Diadakan Kerana Kedudukan Kerajaan Negeri Rapuh

JOHOR BAHRU: Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor perlu diadakan berikutan kerajaan negeri berada dalam...

BN Atau BN Plus, Tunggu Keputusan Pimpinan Pusat UMNO – Hasni

JOHOR BAHRU: Sebarang keputusan untuk melibatkan parti-parti luar UMNO dan Barisan Nasional dalam menghadapi...

PAS Belum Putus Ikut PN Atau MN Dalam PRN Johor

KOTA BHARU: PAS mengesahkan akan menyertai Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor namun belum menetapkan...

PH Johor, MUDA Bincang Kerjasama Hadapi PRN

JOHOR BAHRU: Pakatan Harapan (PH) Johor mengadakan perbincangan dengan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA)...

Sultan Johor Perkenan Bubar Dewan Undangan Negeri Johor

KUALA LUMPUR: Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar hari ini berkenan menandatangani...