Lapik Kereta Direka Unik Jadi Skirt Wanita?

UNIK… Pernahkah anda terbayangkan lapik getah boleh dijadikan sebagai skirt yang sempurna? Anda malah boleh mendapatkan skirt ‘lapik kereta’ hasil buatan jenama terkemuka, Balenciaga.

Ia bahkan dijual di pasaran seluruh dunia dengan harga ‘berpatutan’ iaitu cuma AS$2,300 (RM9,090). Meskipun idea itu agak menarik buat Balenciaga menjadikannya sebagai pakaian gaun, namun ia memerlukan sedikit usaha.

Material pakaian yang cetus kontroversi itu namun sebenarnya 50 peratus kulit kambing biri-biri, bukannya getah. Bahan kulit yang menggantikan getah – hampir keseluruhannya – menjadikan skirt itu macam rupa lapik kereta.

Peruncit barangan rumah, Argos, baru-baru ini telah menyatakan bahawa ia mungkin diilhamkan daripada salah satu lapik kereta yang mereka perna jual dan kini telah tular dalam kalangan pengguna media sosial antarabangsa.

“Ia sungguh hebat apabila lihat jenama fesyen yang begitu dihormati telah ambil inspirasi lapik kereta dan kagum skirt itu hampir menyamai dengan barangan kami iaitu Cosmos Duro All Weather Car Mat,” kata jurucakap Argos.

Balenciaga baru-baru ini menghasilkan pakaian seperti ‘lapik kereta’ dan di Britain, ia bernilai £1,800 (RM9,800). Ia sebenarnya pernah dipertontonkan dalam pertunjukan fesyen musim musim luruh/sejuk 2017 di negara itu.


“Adakah Balenciaga ingin meletakkan logo mereka di lapik kereta dan turut menjualnya seperti skirt,” tulis salah seorang pengguna laman sosial Twitter sebagai menyindir pengeluar fesyen yang berpangkalan di Perancis itu.

“Balenciaga kini telah berjaya menjual lapik kereta pula tetapi diperagakan seperti skirt bernilai ribuan dolar. Saya bagai nak menangis…,” tulis sinis seorang netizen dalam catatan lain yang turut terkejut dengan harga jualannya.

Beberapa orang pengguna juga ada menyiarkan gambar perbandingan harga lapik kereta biasa bersebelahan dengan foto ‘pakaian’ tersebut, serta kapsyen lucu: “Empat helai lapik kereta = AS$20, Sehelai lapik kereta = AS$2,000”. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

  • Lagi berita berkaitan:
  • Skirt

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

NADMA 2.0 Mungkin Ditubuhkan

KUALA LUMPUR : Majlis Pengurusan Bencana Negara (NADMA) 2.0 berkemungkinan perlu ditubuhkan bagi menjamin...

Pengusaha, Penternak Ayam Telur Diberi Pinjaman Lunak

KUALA LUMPUR : Kerajaan secara dasar bersetuju memberikan pinjaman lunak kepada pengusaha dan penternak...

Kemas Kini Alamat Untuk Elak Kekeliruan Di Hari Mengundi

KUALA LUMPUR : Sebarang pertukaran alamat tempat tinggal perlu dikemaskini segera dengan Jabatan Pendaftaran...

Usul Bahas Saham Azam Tiada Dalam Aturan Mesyuarat

KUALA LUMPUR - Usul di bawah Peraturan Mesyuarat 18 (1) untuk membahaskan dakwaan pemilikan...

Rakyat Terus Minta Luluskan KWSP RM10,000

KUALA LUMPUR – Ruangan komen pada sesi Mesyuarat Khas Dewan Rakyat hari ini terus...

RMT: Siasat Sekolah Beri Nasi Putih, Kuah Kepada Murid

Kuala Lumpur : Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan menjalankan siasatan berhubung dakwaan murid hanya...

‘MetMalaysia Keluar Enam Amaran Tapi Tak Diendahkan’

KUALA LUMPUR : Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan enam kali amaran cuaca signifikan, yang...