Palestin Siasat Azan Diganti Lagu Umm Kulthoum

RAMALLAH – Pihak berkuasa hal ehwal agama Islam Palestin melancarkan siasatan susulan tindakan sebuah masjid di Nablus, wilayah Tebing Barat yang mengumandangkan lagu pop dan bukan azan ketika masuk waktu solat fardu.

Menurut stesen antarabangsa terkenal Perbadanan Penyiaran British (BBC), insiden aneh tersebut dilaporkan berlaku pada petang 11 Ogos lalu, apabila ketika itu penduduk setempat berharap dapat mendengar lantunan suara sang muazin yang bertugas melaungkan azan.

Bagaimanapun, betapa terkejutnya masyarakat Islam di kawasan tersebut ketika dari pembesar suara masjid mereka sebaliknya mendengar lagu irama pop malar hijau yang dilantunkan oleh Umm Kulthoum, salah seorang biduanita ternama Mesir era 1950-an hingga 1970-an.

Kekacauan tersebut sampai kepada pengetahuan pihak pemerintah Palestin yang secara langsung mengarahkan proses siasatan dilakukan untuk mengetahui apakah peristiwa pelik itu adalah sabotaj daripada musuh Islam atau sekadar kesalahan teknikal tidak disengajakan.

Palestin Siasat Azan Diganti Lagu Umm Kulthoum
Allahyarham Umm Kulthoum.

Namun penduduk setempat melahirkan pelbagai komen ekoran insiden berkenaan. Sebahagian masyarakat menganggap perkara tersebut tidak dapat diterima tetapi sebahagian yang lainnya menilai hal tersebut biasa-biasa sahaja dan mungkin cenderung sebagai agak lucu.

Sebuah rakaman video yang beredar luas menerusi media sosial tempatan memperlihatkan menara sebuah masjid dipercayai tempat lagu pop seniwati terkenal Mesir itu berganti mengalunkan azan sehingga mencetuskan panik dalam kalangan warga setempat sendiri.

“Apa itu? Oh… Lagu Umm Kulthoum!” kata seorang lelaki sambil tertawa kecil. Umm Kulthoum, atau nama sebenarnya Fātimah ʾIbrāhÄ«m as-Sayyid al-Biltāī yang meninggal pada 1975 dalam usia 76 tahun; dan merupakan salah seorang penyanyi paling terkenal di dunia Arab .

Lagu-lagu hebatnya bahkan masih lagi diputar oleh pelbagai stesen radio dan televisyen di negara-negara rantau Timur Tengah. Palestin ketika ini memiliki hanya kira-kira 40 buah masjid termasuk lapan buah di sekitar Tebing Barat. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Hujan Lebat, Ribut Petir Di Dua Negeri Malam Ini

PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir bagi Negeri Sembilan...

UMNO Miliki Peluang Besar Menang PRN Johor

JOHOR BAHRU: Barisan Nasional (BN) negeri khususnya UMNO mempunyai peluang besar untuk merekod kemenangan...

PRN Johor Perlu Diadakan Kerana Kedudukan Kerajaan Negeri Rapuh

JOHOR BAHRU: Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor perlu diadakan berikutan kerajaan negeri berada dalam...

BN Atau BN Plus, Tunggu Keputusan Pimpinan Pusat UMNO – Hasni

JOHOR BAHRU: Sebarang keputusan untuk melibatkan parti-parti luar UMNO dan Barisan Nasional dalam menghadapi...

PAS Belum Putus Ikut PN Atau MN Dalam PRN Johor

KOTA BHARU: PAS mengesahkan akan menyertai Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor namun belum menetapkan...

PH Johor, MUDA Bincang Kerjasama Hadapi PRN

JOHOR BAHRU: Pakatan Harapan (PH) Johor mengadakan perbincangan dengan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA)...

Sultan Johor Perkenan Bubar Dewan Undangan Negeri Johor

KUALA LUMPUR: Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar hari ini berkenan menandatangani...