Pameran Batu Permata Dan Barang Kemas Bertaraf Dunia Di KL

KUALA LUMPUR : Pameran Batu Permata dan Barang Kemas Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIGJE’ 22) yang julung kalinya dijadualkan pada minggu kedua Disember tahun depan.

Dianjurkan bersama oleh Dewan Perniagaan Batu Permata Berwarna Malaysia yang baru dibentuk dan Safir Jewellery & Gems Sdn Bhd, pameran bertaraf dunia ini dijangka meletakkan Malaysia di peta dunia industri batu permata antarabangsa.

Setiausaha penganjur KLIGJE’ 22, Hawa Khamis (gambar) memberitahu bahawa pameran itu akan menghimpunkan peniaga batu permata, peruncit, pembekal, tukang lapidar, tukang emas dan profesional industri di bawah satu bumbung di pusat bandar.

“Ini adalah kali pertama pameran antarabangsa yang menampilkan batu permata akan diadakan di Malaysia,” katanya.

“Kami berharap kejayaan acara julung kali ini akan menjadi acara tahunan dan meletakkan Malaysia teguh di peta dunia industri, jika boleh, setanding dengan Thailand dan Hong Kong yang terkenal di seluruh dunia dengan industri batu permata mereka,” kata Hawa.

“Acara ini juga akan memacu banyak aktiviti ekonomi dalam industri hotel, makanan & minuman serta sektor pelancongan secara amnya.

“Lebih 100 pempamer antarabangsa dan tempatan yang mempamerkan lebih sejuta keping batu permata dan barang kemas dijangka mengambil bahagian dalam pameran itu dan kami melihat anggaran kehadiran tidak kurang daripada 20,000 pengunjung.

“Banyak lagi keistimewaan pameran ini, termasuk lelongan langsung.


“Kami akan mengumumkan semua butiran lanjut dalam beberapa minggu akan datang,” kata Hawa.

Hawa berkata pameran bertaraf dunia seperti KLIGJE’22 akan membantu Malaysia menjadi hab perdagangan batu permata di peringkat antarabangsa kerana kepelbagaian budaya, tradisi dan etniknya.

Beliau berkata dengan menjadi ‘hab permata’ bermakna Malaysia akan menjadi destinasi bagi permata untuk dibentuk, dibentuk, dipotong dan digilap.

Dan untuk menjadi hab permata, Malaysia perlu melatih dan melengkapkan sekitar 1,000 pemotong permata dan mengambil masa sekitar 3 hingga 4 bulan untuk melatih mereka.

“Jadi dengan mengadakan pameran ini, kami berharap dapat menarik lebih ramai orang berminat untuk menjadi pemotong batu permata, khususnya generasi muda,” tambahnya.

Hawa menggesa pencinta batu permata dari Malaysia dan seluruh dunia untuk mengambil peluang ini dan merancang perjalanan mereka ke pameran tahun depan dan menikmati pameran pelbagai batu permata yang jarang ditemui dan koleksi barang kemas mewah.

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Keyakinan UMNO, Kejujuran PAS

Beberapa pimpinan PAS menyatakan hasrat untuk melihat parti itu kembali bekerjasama dengan UMNO di...

PH Hipokrit Kecam PRN Johor

Pakatan Harapan (PH) mengeluarkan kenyataan rasmi mengkritik Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor. Gabungan parti DAP,...

32 Syarikat Dibenar Import Ayam Bulat Sejuk Beku

Jertih : Kerajaan sudah memberi kelulusan untuk mengimport ayam bulat sejuk beku ke Malaysia...

Zii Jia Kemuka Rayuan Kepada BAM

KUALA LUMPUR : Pemain perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia sudah menghantar surat rayuan...

Khamis Keputusan Rayuan Najib Kes AMMB

PUTRAJAYA : Mahkamah Rayuan akan memutuskan pada Khamis ini sama ada membenarkan atau tidak...

Pertemuan Muafakat Nasional Johor Ditangguh

JOHOR BAHRU : Pertemuan antara gabungan Muafakat Nasional (MN) negeri melibatkan Pas Johor dan...

Plus, TnG Diarah Perinci Kos RFID

KUALA TERENGGANU – Penilaian akan dilakukan terhadap caj pemasangan sekeping pelekat teknologi Identifikasi Frekuensi...