PPIM Nafi Disogok McDonald’s Tutup Aduan

SANGKAL… Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menafikan tuduhan konon mereka terima sogokan McDonald’s Malaysia untuk tutup aduan berhubung isu diskriminasi terhadap francaisi.

Kesal dengan tuduhan sedemikian, Ketua Aktivisnya, Datuk Nadzim Johan berkata, jauh sekali ambil wang sogokan, malah pihaknya tidak ambil aduan itu kerana anggap ia isu komersial dan lebih sesuai diurus pihak kementerian.

“Pada Julai tahun lepas, ada pengadu datang kepada kita, tetapi pada hari ini, ada seorang individu ini bernama Yusri, dalam sebuah video pula persoalkan mengapa PPIM tidak ambil isu diskriminasi ini dan berdiam diri.

“Dia kata PPIM gagal ambil tindakan seolah-olah dapat duit atau ‘kawtim’ dengan McDonald’s. Ini jauh daripada kebenaran. PPIM tidak pernah, tidak akan dan tidak mungkin ambil sogokan,” katanya dalam sidang media hari ini.

Nadzim berkata, apabila pengadu hadir bertemu pihaknya, PPIM turut ambil inisiatif untuk jumpa dengan pihak McDonald’s Malaysia bagi dapatkan penjelasan, namun mereka difahamkan bahawa kes itu masih di mahkamah.

“Isunya, seorang pengusaha McDonald’s yang mempunyai empat cawangan telah mendakwa didiskriminasi. Jadi, isu itu kita tidak ambil sebab kita bukannya mempunyai kekuatan pun untuk ambil isu ini kerana ini isu komersial.

“Kita lihat perkara ini memerlukan tindakan daripada pihak kementerian sendiri. Itu memang kerja kementerian, tak kan kita nak ambil alih kerja kementerian pula, PPIM tidak ada kapasiti pun,” kata Nadzim dalam nada kesal.

Susulan itu, beliau menggesa pihak yang telah melemparkan dakwaan jahat itu untuk menarik balik tuduhan berkenaan serta membuat permohonan maaf secara terbuka atau akan berdepan dengan tindakan saman.


“Kita beri tempoh 14 hari untuk beliau tampil membuat permohonan maaf Dia kena tarik balik dia punya tuduhan. Kena buat permohonan maaf kerana dia sudah mencemarkan nama baik kita.

“Kalau dia tak buat permohonan maaf atau memberi sebarang respon dalam 14 hari, kita akan ambil tindakan untuk menyaman. Kita nak mudahkan, kita akan menghantar surat legal (perundangan),” kata Nadzim.

Terdahulu, tular sebuah video dalam laman sosial Facebook berjudul ‘Bongkar: Sisi Gelap McDonald’s Malaysia – Part I’ yang dakwa ada bukti bahawa syarikat itu diskriminasi para francaisi serta melanggar Akta Francais 1998.

Dalam video itu, PPIM juga telah dituduh terima sogokan daripada McDonald’s Malaysia untuk tutup aduan yang diterima kerana tiada sebarang tindakan diambil ke atas gergasi makanan segera itu. – Agensi/Mynewshub.TV

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Hujan Lebat, Ribut Petir Di Dua Negeri Malam Ini

PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir bagi Negeri Sembilan...

UMNO Miliki Peluang Besar Menang PRN Johor

JOHOR BAHRU: Barisan Nasional (BN) negeri khususnya UMNO mempunyai peluang besar untuk merekod kemenangan...

PRN Johor Perlu Diadakan Kerana Kedudukan Kerajaan Negeri Rapuh

JOHOR BAHRU: Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor perlu diadakan berikutan kerajaan negeri berada dalam...

BN Atau BN Plus, Tunggu Keputusan Pimpinan Pusat UMNO – Hasni

JOHOR BAHRU: Sebarang keputusan untuk melibatkan parti-parti luar UMNO dan Barisan Nasional dalam menghadapi...

PAS Belum Putus Ikut PN Atau MN Dalam PRN Johor

KOTA BHARU: PAS mengesahkan akan menyertai Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor namun belum menetapkan...

PH Johor, MUDA Bincang Kerjasama Hadapi PRN

JOHOR BAHRU: Pakatan Harapan (PH) Johor mengadakan perbincangan dengan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA)...

Sultan Johor Perkenan Bubar Dewan Undangan Negeri Johor

KUALA LUMPUR: Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar hari ini berkenan menandatangani...