PRN Melaka 20 November

MELAKA – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 20 November ini sebagai tarikh Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Pengerusi SPR, Datuk Abdul Ghani Salleh berkata, pihaknya turut bersetuju menetapkan 8 November sebagai hari penamaan calon, manakala tarikh mengundi awal pula pada 16 November.

“Tempoh berkempen pula adalah 12 hari bermula selepas pengisytiharan calon sehingga jam 11.59 malam pada 19 November,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas SPR berkaitan urusan Pilihan Raya Umum Dewan Undangan Negeri (PRU DUN) Melaka yang ke-15 di Banda Hilir, di sini hari ini.

Turut hadir, Timbalan Pengerusi SPR, Dr Azmi Sharom; Setiausaha SPR, Datuk Ikmalrudin Ishak dan Pengarah SPR Melaka, Rudy Rohan Johan.

Beliau berkata, bagi menjalankan proses pilihan raya berkenaan, SPR melantik seramai 28 Pegawai Pengurus Pilihan Raya yang dibantu oleh 80 Penolong Pegawai Pengurus, manakala bagi tujuan memantau semua aktiviti kempen pilihan raya sepanjang tempoh rasmi berkempen, SPR menubuhkan 28 Pasukan Penguat Kuasa Kempen Pilihan Raya (PP-KPR) yang akan dianggotai oleh wakil Polis Diraja Malaysia (PDRM), pihak berkuasa tempatan (PBT) dan wakil calon yang bertanding.

Katanya, sebanyak 28 Pusat Penamaan Calon dan 28 Pusat Penjumlahan Rasmi Undi akan digunakan bagi tujuan PRN berkenaan yang membabitkan seramai 12,290 petugas akan dilantik bagi mengendalikan proses PRN.

“Sebanyak 217 pusat mengundi biasa yang mempunyai 1,109 saluran mengundi serta 31 pusat mengundi awal bagi pengundian yang mempunyai 47 saluran mengundi bagi pengundi awal, akan digunakan.

“Keseluruhan jumlah pusat mengundi adalah sebanyak 248 dengan 1,156 saluran. Semua 217 pusat mengundi biasa pada hari mengundi akan dibuka dari jam 8 pagi hingga 5.30 petang, manakala pusat pengundian awal, 21 yang akan dibuka bermula jam 8 pagi hingga 2 petang dan baki 10 pusat mengundi awal akan dibuka dari jam 8 pagi hingga 5.30 petang.

“Seramai 495,196 pengundi berdaftar yang terdiri daripada 482,550 pengundi biasa, 10,191 (anggota tentera dan pasangan), 2,349 (anggota polis) dan 106 Pengundi Tidak Hadir (PTH) luar negara layak untuk mengundi dalam PRN ini.

“Pengundi boleh membuat semakan daftar pemilih menerusi laman portal SPR iaitu pengundi.spr.gov.my, talian 03-88927018 atau melalui aplikasi MySPR Semak,” katanya. – myMetro Online

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Pameran Batu Permata Dan Barang Kemas Bertaraf Dunia Di KL

KUALA LUMPUR : Pameran Batu Permata dan Barang Kemas Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIGJE’ 22)...

GPS Mampu Menang Semua Kerusi Jika Bergerak Satu Pasukan

KUCHING - Gabungan Parti Sarawak (GPS) mampu menang di semua 82 kerusi Dewan Undangan...

9,356 Pegawai, Anggota Polis Siap Siaga Hadapi PRN Sarawak

GOMBAK - Seramai 9,356 pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia sudah bersiap siaga menghadapi...

Subsidi Haji Untuk Yang Layak Saja

KUALA LUMPUR : Pakatan Harapan (PH) mencadangkan subsidi haji diperuntuk secara bersasar, bukan secara...

Shahidan Dijangka Umum Sekatan Penjualan Arak Pada Khamis

KUALA LUMPUR - Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Shahidan Kassim dijangka membuat pengumuman pada...

Agensi Kerajaan, GLC Diseru Guna Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Rasmi

PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyeru semua agensi atau syarikat...

RTK-Antigen, RT-PCR Mampu Kesan Varian Omicron – Khairy

SHAH ALAM : Ujian pengesanan COVID-19, menggunakan RTK-Antigen dan RT-PCR adalah berkesan untuk mengesan...