PRN Melaka: Manfaat Media Sosial Untuk Berkempen

MELAKA – Penggunaan platform media sosial akan menjadi alternatif utama bagi kebanyakan parti yang bertanding dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka pada 20 November ini.

Ia susulan langkah Kementerian Kesihatan (KKM) mengenakan larangan untuk sebarang aktiviti, perhimpunan atau majlis sosial berkaitan pilihan raya termasuk penganjuran majlis pelancaran jentera pilihan raya berkuat kuasa 25 Oktober sehingga 27 November.

Mengambil pengajaran daripada dua parti yang dikompaun semalam susulan kegagalan mematuhi larangan berkenaan termasuk prosedur operasi standard (SOP) Pelan Pemulihan Negara (PPN), beberapa pimpinan politik di negeri ini senada bahawa strategi mendekati pengundi perlu diubah mengikut norma baharu.

Ketua Bahagian Bersatu Masjid Tanah, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, langkah berkenaan memaksa parti mengubah pendekatan berkempen dan gerak kerja yang berkonsepkan konvensional kepada penggunaan penuh teknologi.

“Langkah berkenaan ada baik dan buruknya…yang baiknya ialah dapat kurangkan pertemuan secara fizikal dengan semua pihak terutama pengundi, dan pada masa sama menyekat penularan Covid-19.

“Selain itu, kos logistik bagi PRN Melaka mungkin dapat dikurangkan, namun kita juga kena terima hakikat bahawa ia juga menjadi cabaran besar kepada semua parti politik dalam menyantuni pengundi,” katanya kepada Bernama hari ini.

Ketua Wanita Barisan Nasional (BN) Melaka, Datuk Latipah Omar berkata, larangan itu bukan penghalang kepada UMNO dan BN yang telah memiliki strategi tersendiri termasuk menggunakan media sosial untuk meraih undi.


Beliau yang juga Ketua Wanita UMNO negeri bagaimanapun menyifatkan larangan yang dikenakan KKM itu tidak wajar dengan Melaka kini merekodkan jumlah populasi dewasa yang telah lengkap divaksin melebihi 90 peratus, selain ia sudah beralih ke Fasa Empat PPN.

Sementara itu, Pengarah Pilihan Raya DAP Melaka, Khoo Poay Tiong berkata, meskipun parti akur dengan larangan berkenaan dan akan memanfaatkan penggunaan media sosial, namun beliau bimbang masyarakat di luar bandar tidak mendapat maklumat berikutan kemungkinan kekurangan capaian akses Internet.

“Bagaimanapun kita akan berkempen menerusi platform media sosial sedia ada. Mahu tidak mahu sudah pasti kita akan gunakan cara dalam norma baharu ini untuk berkempen walaupun ia adalah sesuatu yang baharu,”katanya.

Melaka yang mempunyai 28 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN), memiliki seramai 495,196 pengundi berdaftar dengan 240,530 atau 48.57 peratus pengundi adalah lelaki dan baki 254,666 atau 51.43 peratus, wanita.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh mengundi PRN Melaka pada 20 November manakala penamaan calon pada 8 November dan undi awal pada 16 November ini. – BERNAMA

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

NADMA 2.0 Mungkin Ditubuhkan

KUALA LUMPUR : Majlis Pengurusan Bencana Negara (NADMA) 2.0 berkemungkinan perlu ditubuhkan bagi menjamin...

Pengusaha, Penternak Ayam Telur Diberi Pinjaman Lunak

KUALA LUMPUR : Kerajaan secara dasar bersetuju memberikan pinjaman lunak kepada pengusaha dan penternak...

Kemas Kini Alamat Untuk Elak Kekeliruan Di Hari Mengundi

KUALA LUMPUR : Sebarang pertukaran alamat tempat tinggal perlu dikemaskini segera dengan Jabatan Pendaftaran...

Usul Bahas Saham Azam Tiada Dalam Aturan Mesyuarat

KUALA LUMPUR - Usul di bawah Peraturan Mesyuarat 18 (1) untuk membahaskan dakwaan pemilikan...

Rakyat Terus Minta Luluskan KWSP RM10,000

KUALA LUMPUR – Ruangan komen pada sesi Mesyuarat Khas Dewan Rakyat hari ini terus...

RMT: Siasat Sekolah Beri Nasi Putih, Kuah Kepada Murid

Kuala Lumpur : Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan menjalankan siasatan berhubung dakwaan murid hanya...

‘MetMalaysia Keluar Enam Amaran Tapi Tak Diendahkan’

KUALA LUMPUR : Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan enam kali amaran cuaca signifikan, yang...