Royalti Minyak: Kelantan Arah Tarik Balik Saman 2 Bulan Lepas

KOTA BHARU – Kerajaan Kelantan telah mengarahkan peguamnya menarik balik saman berhubung royalti minyak terhadap Petronas dan kerajaan persekutuan kira-kira dua bulan lepas, kata Timbalan Menteri Besar Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

Beliau berkata kerajaan negeri meminta Tommy Thomas selaku peguam yang mewakili Kelantan mengambil tindakan sewajarnya di mahkamah berhubung penarikan balik saman berkenaan.

“Kita sudah jelas buat keputusan dan pendirian iaitu tarik balik saman malah Menteri Besar Kelantan (Datuk Ahmad Yakob) sendiripun sudah memaklumkan kerajaan persekutuan tentang perkara ini, cuma saya tidak pasti sama ada secara rasmi (bertulis) ataupun lisan,” katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Untuk rekod, kerajaan Kelantan melantik Thomas sebagai peguamnya sebelum beliau dilantik menjadi peguam negara pada 4 Jun lalu.

Ditanya sama ada penarikan balik saman itu punca kelewatan dalam pembayaran royalti minyak tersebut, Mohd Amar berkata perkara berkenaan diserahkan kepada kerajaan pusat yang sepatutnya berbuat demikian sebelum penghujung tahun ini.

Semalam, Timbalan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Senator Dr Mohd Radzi Md Jidin dilaporkan berkata kerajaan persekutuan belum menerima sebarang notis berhubung penarikan balik saman oleh Kelantan terhadap Petronas mahupun kerajaan persekutuan berhubung tuntutan royalti yang difailkan pada 2011 itu.

Terdahulu Mohd Amar merasmikan program ‘Kembali ke Sekolah Dewan Undangan Negeri Panchor’ yang diadakan dengan kerjasama Petronas.

Pada majlis berkenaan, Petronas melalui Badan Kebajikan Kakitangan Islam Petronas (Bakip) menyampaikan sumbangan zakat kakitangannya berbentuk baucar bernilai RM75 dan RM200 kepada 300 asnaf bagi pembelian kelengkapan persekolahan. – BERNAMA

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

SPRM Tahan Pengurus Syarikat Kemuka Butiran Palsu Kerja Baiki Jambatan

BATU PAHAT: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Batu Pahat menahan seorang pengurus sebuah syarikat...

Syarikat AS Diharap Raih Peluang Pelaburan Dari RCEP

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berharap perniagaan Amerika Syarikat (AS)...

Kerajaan Disaran Tanggung Kos Beli Pelekat RFID

KUALA LUMPUR: Kerajaan, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) dan Touch 'n Go (TNG) disaran menanggung...

Bank Dunia Lulus Dana Pendidikan Kemboja

PHNOM PENH: Bank Dunia meluluskan pembiayaan baharu untuk membantu Kemboja meningkatkan akses yang adil...

Pulau Burung Diisytihar Kawasan Bencana Tahap Satu Susulan Kebakaran

NIBONG TEBAL: Tapak pelupusan sampah di Pulau Burung yang terbakar sejak lebih seminggu lalu...

DAKN Bakal Payungi Pembangunan Agrikomoditi Negara

PUTRAJAYA: Sektor Agrikomoditi sudah menyediakan peluang pekerjaan kepada ramai rakyat Malaysia sejak berdekad lalu,...

Agong Perkenan Tubuh RCI Siasat Isu Tabung Haji – Wan Junaidi

KUALA LUMPUR: Kerajaan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah...