Rundingan Damai Moscow Tanda Taliban Makin Diterima

RUSSIA menunjukkan kembalinya pengaruh sebagai kuasa dihormati di Afghanistan apabila berjaya menjadi tuan rumah pertemuan untuk memulakan rundingan damai di negara bergolak itu.

Pertemuan itu disertai pihak Taliban yang menghantar wakil berkedudukan tinggi, pertama kali kumpulan militan ini menyertai pertemuan seumpamanya.

Pertemuan di Moscow itu berjaya menemukan pihak paling berpengaruh di Afghanistan dan bermula semalam, dan dikenali sebagai “Format Moscow.”

Majlis Keamanan Afghanistan yang memantau proses damai tetapi tidak mewakili kerajaan Afghan turut hadir.

Taliban bagaimanapun menegaskan yang kumpulannya hanya akan mengadakan rundingam terus dengan Amerika Syarikat dan bukan kerajaan Kabul.

Kabul tidak menghantar wakil ke mesyuarat ini yang menemukan lebih 10 pihak berkepentingan. AS hadir dengan status pemerhati.

“Kami membincankan hal rundingan terus dengan Taliban dan meminta mereka memilih tempat dan masa rundingan akan dimulakan,” Majlis Keamanan dipetik sebagai berkata oleh agensi berita Rusia, RIA.

Pihak Barat dan kerajaan Afghanistan tidak sepenuhnya meyakini rundingan Moscow ini, yang dibimbangi boleh menjejaskan usaha rundingan lain.

Prestij pertemuan yang dihoskan Moscow ini digambarkan oleh kehadiran negara seperi China, Pakistan, Iran, India, dan negara-negara Asia Tengah.

Pemerhati mengambil sikap tunggu dan lihat dan tidak mengharapkan kejayaan segera rundingan terbaru yang akan dimulakan.


Tetapi kehadiran Taliban dalam bilik yang sama dengan delegasi Afghanistan di Rusia dengan kehadiran AS dianggap amat penting.

Dari sudut sejarah, Rusia bermusuh dengan Taliban tetapi kedua-dua pihak sudah mula berunding.

AS dan tentera kerajaan Afghanistan sudah memerangi Taliban sejak lebih sedekad lalu, manakala AS dan Rusia masih tidak mempercayai satu sama lain.

Taliban menghantar delegasi lima orang ke pertemuan Moscow ini dari pejabatnya di Qatar.

Julai lalu, dilaporkan Taliban mengadakan pertemuan dengan seorang diplomat kanan AS di Qatar, disusuli dengan satu pusingan rundingan lain.

Pakistan juga menunjukkan tanda perubahan apabila membebaskan seorang pemimpin Taliban, Mullah Abdul Ghani Baradar bulan lalu, atas permintaan AS.

Seorang jurucakap kementerian luar Pakistan berkata pembebasannya bertujuan memudahkan proses damai dan pemulihan di Afghanistan.

Kerajaan Afghanistan dan Taliban pada Jun lalu bersetuju melaksanakan gencatan senjata selama tiga hari sempena Ramadan. – Mynewshub.tv

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

SPRM Tahan Pengurus Syarikat Kemuka Butiran Palsu Kerja Baiki Jambatan

BATU PAHAT: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Batu Pahat menahan seorang pengurus sebuah syarikat...

Syarikat AS Diharap Raih Peluang Pelaburan Dari RCEP

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berharap perniagaan Amerika Syarikat (AS)...

Kerajaan Disaran Tanggung Kos Beli Pelekat RFID

KUALA LUMPUR: Kerajaan, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) dan Touch 'n Go (TNG) disaran menanggung...

Bank Dunia Lulus Dana Pendidikan Kemboja

PHNOM PENH: Bank Dunia meluluskan pembiayaan baharu untuk membantu Kemboja meningkatkan akses yang adil...

Pulau Burung Diisytihar Kawasan Bencana Tahap Satu Susulan Kebakaran

NIBONG TEBAL: Tapak pelupusan sampah di Pulau Burung yang terbakar sejak lebih seminggu lalu...

DAKN Bakal Payungi Pembangunan Agrikomoditi Negara

PUTRAJAYA: Sektor Agrikomoditi sudah menyediakan peluang pekerjaan kepada ramai rakyat Malaysia sejak berdekad lalu,...

Agong Perkenan Tubuh RCI Siasat Isu Tabung Haji – Wan Junaidi

KUALA LUMPUR: Kerajaan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah...