Sijil Vaksin Palsu: Polis Pantau Di Seluruh Negara

Kuala Lumpur : Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan melaksanakan risikan dan pemantauan secara menyeluruh bagi mengesan pihak lain yang dipercayai melakukan penjualan sijil vaksin Covid-19 palsu di seluruh negara.

Tidak menolak kemungkinan wujud sindiket penjualan itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani mengarahkan semua kontinjen negeri menjalankan siasatan.

“Setakat ini siasatan di Terengganu mengesan sindiket yang mana diusahakan oleh satu individu, tapi kita tak pasti terdapat lagi perkara sama berlaku di negeri lain.

“Justeru saya mengarahkan semua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) melalui Pengarahnya Datuk Seri Abd Jalil Hassan dan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Datuk Mohd Kamarudin Md Din untuk menjalankan risikan serta mengesan sama ada berlaku di tempat lain,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas Program Pendidikan kerjasama Yayasan Bank Rakyat dan Pusat Autisme PDRM Pengaman-MAIWP di sini, hari ini.

Pada Sabtu lalu, Polis Terengganu membongkar kegiatan penjualan sijil vaksinasi Covid-19 dipercayai palsu dengan merampas hampir 100 keping kad peringatan (janji temu) vaksinasi.


Kegiatan itu terbongkar susulan serbuan sepasukan pegawai dan anggota JSJK yang membawa kepada penahanan seorang doktor lelaki berusia 51 tahun di sebuah klinik swasta di Marang, Terengganu pada 7 malam.

Turut ditahan enam individu termasuk seorang juruteknik berusia antara 35 hingga 57 tahun bagi membantu siasatan berhubung penipuan berkenaan.

Acryl berkata, tindakan kumpulan terbabit wajar dipandang serius kerana ia perbuatan menghalang usaha kerajaan mengawal penularan wabak Covid-19 melalui vaksinasi.

“Kita tidak mahu melihat usaha dan langkah kerajaan melakukan pencegahan ini terhalang oleh tindakan segelintir pihak menggagalkan usaha berkenaan,” katanya.

-Harian Metro

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Keyakinan UMNO, Kejujuran PAS

Beberapa pimpinan PAS menyatakan hasrat untuk melihat parti itu kembali bekerjasama dengan UMNO di...

PH Hipokrit Kecam PRN Johor

Pakatan Harapan (PH) mengeluarkan kenyataan rasmi mengkritik Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor. Gabungan parti DAP,...

32 Syarikat Dibenar Import Ayam Bulat Sejuk Beku

Jertih : Kerajaan sudah memberi kelulusan untuk mengimport ayam bulat sejuk beku ke Malaysia...

Zii Jia Kemuka Rayuan Kepada BAM

KUALA LUMPUR : Pemain perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia sudah menghantar surat rayuan...

Khamis Keputusan Rayuan Najib Kes AMMB

PUTRAJAYA : Mahkamah Rayuan akan memutuskan pada Khamis ini sama ada membenarkan atau tidak...

Pertemuan Muafakat Nasional Johor Ditangguh

JOHOR BAHRU : Pertemuan antara gabungan Muafakat Nasional (MN) negeri melibatkan Pas Johor dan...

Plus, TnG Diarah Perinci Kos RFID

KUALA TERENGGANU – Penilaian akan dilakukan terhadap caj pemasangan sekeping pelekat teknologi Identifikasi Frekuensi...