Sri Lanka Haramkan Baja Tercemar Dari China

COLOMBO – Sri Lanka melarang kemasukan kapal China membawa baja organik yang sangat diperlukan selepas pakar mendapati muatan itu dicemari bakteria berbahaya, menurut pegawainya hari ini.

Tindakan sukar itu diambil ketika Sri Lanka sedang memerangi kekurangan makanan disebabkan krisis mata wang sementara petani mendakwa larangan kerajaan ke atas baja kimia mungkin memusnahkan tanaman mereka tahun ini.

Pejabat Presiden, Gotabaya Rajapaksa, memaklumkan Perkhidmatan Kuarantin Tumbuhan Kebangsaan yang menguji sampel daripada kapal China yang tidak dinamakan itu mengesahkan kehadiran organisma termasuk bakteria berbahaya.

Sementara itu, menurut penyataan rasmi Mahkamah Tinggi Komersial, sebarang pembayaran kepada Qingdao Seawin Biotech Group Co Ltd bagi 96,000 tan baja turut dihentikan.

Pada bulan lalu, pihak berkuasa menghentikan perjanjian bernilai AS$42 juta (RM174.3 juta) tetapi ada laporan mengatakan kargo itu sudah dihantar dan dijadualkan tiba di Colombo, namun lokasi terkini kapal terbabit tidak didedahkan.

Pihak Berkuasa Pelabuhan Sri Lanka berkata Kementerian Pertanian semalam mengarahkan pihaknya menghalang pemunggahan baja di mana-mana pelabuhan dan melarang kapal China daripada berlabuh.

Sebelum ini, Sri Lanka melakukan tempahan baja organik dari China sebagai sebahagian usaha untuk menjadi negara pertanian organik 100 peratus pertama di dunia.


Nutrien tumbuhan organik dari China bertujuan menggantikan baja kimia yang mula dihapuskan secara berperingkat ketika musim penanaman padi utama bermula 15 Oktober lalu.

Berikutan tunjuk perasaan meluas petani berhubung pengabaian agrokimia yang dikatakan amat mempengaruhi hasil, kerajaan pada minggu lalu menarik balik larangan baja kimia yang dikenakan Mei lalu.

Sejak itu, Sri Lanka mengimport kira-kira 30,000 tan kalium klorida sebagai baja dan kira-kira tiga juta liter nutrien tumbuhan berasaskan nitrogen dari India.

Pengusaha teh iaitu komoditi eksport utama selain beras, turut memberikan amaran hasil tanamannya mungkin berkurangan hingga separuh tanpa penggunaan bahan kimia. – Agensi

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

KKM Tingkat Pengawasan Genomik Di Pintu Masuk Antarabangsa

SHAH ALAM: Kementerian Kesihatan (KMM) akan meningkatkan pengawasan genomik di pintu-pintu masuk antarabangsa untuk...

Ibu Bapa Digesa Waspada Aktiviti Air Di Musim Tengkujuh

KUALA LUMPUR: Ibu bapa digesa lebih berwaspada ketika membawa keluarga melakukan aktiviti air pada...

Landskap Pendidikan Tinggi Berhadapan Rempuhan Teknologi Dan IR 4.0

TANJUNG MALIM: Landskap pendidikan tinggi dalam negara mengalami perubahan yang drastik susulan ‘rempuhan’ teknologi...

Petugas Parlimen Meninggal Dunia Akibat COVID-19

KUALA LUMPUR: Pejabat Kesihatan Kuala Lumpur dan Putrajaya mengesahkan satu kes kematian melibatkan seorang...

Pameran Batu Permata Dan Barang Kemas Bertaraf Dunia Di KL

KUALA LUMPUR : Pameran Batu Permata dan Barang Kemas Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIGJE’ 22)...

GPS Mampu Menang Semua Kerusi Jika Bergerak Satu Pasukan

KUCHING - Gabungan Parti Sarawak (GPS) mampu menang di semua 82 kerusi Dewan Undangan...

9,356 Pegawai, Anggota Polis Siap Siaga Hadapi PRN Sarawak

GOMBAK - Seramai 9,356 pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia sudah bersiap siaga menghadapi...