Sri Lanka Haramkan Baja Tercemar Dari China

COLOMBO – Sri Lanka melarang kemasukan kapal China membawa baja organik yang sangat diperlukan selepas pakar mendapati muatan itu dicemari bakteria berbahaya, menurut pegawainya hari ini.

Tindakan sukar itu diambil ketika Sri Lanka sedang memerangi kekurangan makanan disebabkan krisis mata wang sementara petani mendakwa larangan kerajaan ke atas baja kimia mungkin memusnahkan tanaman mereka tahun ini.

Pejabat Presiden, Gotabaya Rajapaksa, memaklumkan Perkhidmatan Kuarantin Tumbuhan Kebangsaan yang menguji sampel daripada kapal China yang tidak dinamakan itu mengesahkan kehadiran organisma termasuk bakteria berbahaya.

Sementara itu, menurut penyataan rasmi Mahkamah Tinggi Komersial, sebarang pembayaran kepada Qingdao Seawin Biotech Group Co Ltd bagi 96,000 tan baja turut dihentikan.

Pada bulan lalu, pihak berkuasa menghentikan perjanjian bernilai AS$42 juta (RM174.3 juta) tetapi ada laporan mengatakan kargo itu sudah dihantar dan dijadualkan tiba di Colombo, namun lokasi terkini kapal terbabit tidak didedahkan.

Pihak Berkuasa Pelabuhan Sri Lanka berkata Kementerian Pertanian semalam mengarahkan pihaknya menghalang pemunggahan baja di mana-mana pelabuhan dan melarang kapal China daripada berlabuh.

Sebelum ini, Sri Lanka melakukan tempahan baja organik dari China sebagai sebahagian usaha untuk menjadi negara pertanian organik 100 peratus pertama di dunia.


Nutrien tumbuhan organik dari China bertujuan menggantikan baja kimia yang mula dihapuskan secara berperingkat ketika musim penanaman padi utama bermula 15 Oktober lalu.

Berikutan tunjuk perasaan meluas petani berhubung pengabaian agrokimia yang dikatakan amat mempengaruhi hasil, kerajaan pada minggu lalu menarik balik larangan baja kimia yang dikenakan Mei lalu.

Sejak itu, Sri Lanka mengimport kira-kira 30,000 tan kalium klorida sebagai baja dan kira-kira tiga juta liter nutrien tumbuhan berasaskan nitrogen dari India.

Pengusaha teh iaitu komoditi eksport utama selain beras, turut memberikan amaran hasil tanamannya mungkin berkurangan hingga separuh tanpa penggunaan bahan kimia. – Agensi

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

NADMA 2.0 Mungkin Ditubuhkan

KUALA LUMPUR : Majlis Pengurusan Bencana Negara (NADMA) 2.0 berkemungkinan perlu ditubuhkan bagi menjamin...

Pengusaha, Penternak Ayam Telur Diberi Pinjaman Lunak

KUALA LUMPUR : Kerajaan secara dasar bersetuju memberikan pinjaman lunak kepada pengusaha dan penternak...

Kemas Kini Alamat Untuk Elak Kekeliruan Di Hari Mengundi

KUALA LUMPUR : Sebarang pertukaran alamat tempat tinggal perlu dikemaskini segera dengan Jabatan Pendaftaran...

Usul Bahas Saham Azam Tiada Dalam Aturan Mesyuarat

KUALA LUMPUR - Usul di bawah Peraturan Mesyuarat 18 (1) untuk membahaskan dakwaan pemilikan...

Rakyat Terus Minta Luluskan KWSP RM10,000

KUALA LUMPUR – Ruangan komen pada sesi Mesyuarat Khas Dewan Rakyat hari ini terus...

RMT: Siasat Sekolah Beri Nasi Putih, Kuah Kepada Murid

Kuala Lumpur : Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan menjalankan siasatan berhubung dakwaan murid hanya...

‘MetMalaysia Keluar Enam Amaran Tapi Tak Diendahkan’

KUALA LUMPUR : Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan enam kali amaran cuaca signifikan, yang...