Tak Boleh Guna Lambang BN Pada PRN Sarawak – Mohamad

KUCHING : Barisan Nasional (BN) tidak akan membenarkan mana-mana pihak menggunakan lambang dacing yang sinonim dengan parti itu pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak, 18 Disember ini.

Timbalan Pengerusinya, Datuk Seri Mohamad Hasan, berkata BN akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sekiranya terdapat parti politik atau individu menggunakan lambang berkenaan.

Jelasnya, ini kerana BN secara rasmi tidak menyertai PRN Sarawak atas semangat persahabatan akrab dengan Gabungan Parti Sarawak (GPS) sejak dahulu lagi.

“Saya dan rakan-rakan daripada BN dan UMNO semalam sudah mengadakan kunjungan hormat ke atas Ketua Menteri, Tan Sri Abang Johari Openg bagi menyatan sokongan kepada GPS pada PRN Sarawak kali ini.

“Kami juga menyatakan secara rasmi bahawa BN tidak akan bertanding pada PRN kali ini dan tidak membenarkan mana-mana pihak menggunakan lambang dacing yang selama ini menjadi simbol kami,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di sini hari ini yang turut disertai Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Setiausaha Agung, Datuk Seri Ahmad Maslan.

Mohamad berkata, BN juga tidak mempunyai kaitan dengan mana-mana pihak yang mendakwa mendapat sokongan parti itu.


“Selain GPS, kita tidak ada parti yang mesra BN di Sarawak, jadi kita tidak membenarkan sesiapa guna lambang dacing dan laporan akan dibuat kepada SPR jika ada pihak menggunakannya.

“Kita juga tidak pernah berunding dengan mana-mana pihak kerana GPS masih sahabat kita, maka sebarang dakyah atau penggunaan lambang dacing tidak pernah dibenarkan,” katanya.

Mengenai kaedah kempen PRN Sarawak kali ini, beliau berharap SPR tidak menggunakan prosedur operasi standard (SOP) ketika PRN Melaka berikutan suasana negeri ini adalah berbeza.

“Di Melaka kita boleh pergi dari hujung ke hujung negeri dalam tempoh 45 minit, tetapi di Sarawak ia tidak boleh dilakukan kerana banyak faktor. BN juga sedia membantu kempen sekiranya terdapat permintaan, namun kita yakin dengan kekuatan dimiliki parti komponen GPS yang mempunyai hubungan bersama setiap etnik,” katanya.

-Berita Harian

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Keyakinan UMNO, Kejujuran PAS

Beberapa pimpinan PAS menyatakan hasrat untuk melihat parti itu kembali bekerjasama dengan UMNO di...

PH Hipokrit Kecam PRN Johor

Pakatan Harapan (PH) mengeluarkan kenyataan rasmi mengkritik Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor. Gabungan parti DAP,...

32 Syarikat Dibenar Import Ayam Bulat Sejuk Beku

Jertih : Kerajaan sudah memberi kelulusan untuk mengimport ayam bulat sejuk beku ke Malaysia...

Zii Jia Kemuka Rayuan Kepada BAM

KUALA LUMPUR : Pemain perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia sudah menghantar surat rayuan...

Khamis Keputusan Rayuan Najib Kes AMMB

PUTRAJAYA : Mahkamah Rayuan akan memutuskan pada Khamis ini sama ada membenarkan atau tidak...

Pertemuan Muafakat Nasional Johor Ditangguh

JOHOR BAHRU : Pertemuan antara gabungan Muafakat Nasional (MN) negeri melibatkan Pas Johor dan...

Plus, TnG Diarah Perinci Kos RFID

KUALA TERENGGANU – Penilaian akan dilakukan terhadap caj pemasangan sekeping pelekat teknologi Identifikasi Frekuensi...