UMNO Kumpul Maklum Balas Sebelum Putus Kerjasama Politik

MELAKA – UMNO sedang mengumpulkan maklum balas daripada pelbagai pihak termasuk pimpinan dan akar umbi bagi mendapatkan maklumat serta pandangan, sebelum memutuskan kerjasama dengan mana-mana parti atau bertanding bersendirian pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Setiausaha Agung, UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, dalam dua mesyuarat iaitu Majlis Tertinggi (MT) UMNO dan Biro Politik UMNO semalam, perkara itu masih dibincangkan selain maklum balas UMNO Melaka dan pusat dengan kertas kerja dan kajian tepat untuk memastikan kemenangan parti itu dalam PRN nanti.

“Kita tidak tahu bila PRN dan tidak boleh mendahului Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan pada pandangan kita belum tahu bila ia (kerjasama) diputuskan, dan apabila SPR umum tarikh pilihan raya tentunya kita buat keputusan penting dengan siapa kita mahu bersama dan apa jua bentuk persefahaman politik.

“Masih tiada kepentingan untuk membuat keputusan segera. Kita mahu menang semua kerusi yang UMNO bertanding, tetapi di mana kita bertanding itu akan diputuskan pucuk pimpinan parti,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan lawatan ke Bilik Gerakan Barisan Nasional (BN) N23 Telok Mas, yang turut dihadiri Ketua UMNO Bahagian Kota Melaka Datuk Abdul Razak Abdul Rahman di sini pada Jumaat.

TWITTER MYNEWSHUB DI SINI 

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menerima pemakluman rasmi berhubung pembubaran DUN Melaka penggal ke-14 pada 4 Okt dan berdasarkan Perkara 19 (4) Perlembagaan Negeri Melaka, pilihan raya umum hendaklah diadakan dalam tempoh 60 hari dari tarikh pembubaran itu.

SPR akan membincangkan tarikh-tarikh penting PRU DUN Melaka seperti tarikh Writ Pilihan Raya, Hari Penamaan Calon, Hari Pengundian, Daftar Pemilih yang akan digunakan dan lain-lain persiapan bagi melaksanakan pilihan raya itu Isnin ini. – BERNAMA

Baca: Biarlah UMNO Bertanding Dengan Panji BN Secara Solo

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Keyakinan UMNO, Kejujuran PAS

Beberapa pimpinan PAS menyatakan hasrat untuk melihat parti itu kembali bekerjasama dengan UMNO di...

PH Hipokrit Kecam PRN Johor

Pakatan Harapan (PH) mengeluarkan kenyataan rasmi mengkritik Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor. Gabungan parti DAP,...

32 Syarikat Dibenar Import Ayam Bulat Sejuk Beku

Jertih : Kerajaan sudah memberi kelulusan untuk mengimport ayam bulat sejuk beku ke Malaysia...

Zii Jia Kemuka Rayuan Kepada BAM

KUALA LUMPUR : Pemain perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia sudah menghantar surat rayuan...

Khamis Keputusan Rayuan Najib Kes AMMB

PUTRAJAYA : Mahkamah Rayuan akan memutuskan pada Khamis ini sama ada membenarkan atau tidak...

Pertemuan Muafakat Nasional Johor Ditangguh

JOHOR BAHRU : Pertemuan antara gabungan Muafakat Nasional (MN) negeri melibatkan Pas Johor dan...

Plus, TnG Diarah Perinci Kos RFID

KUALA TERENGGANU – Penilaian akan dilakukan terhadap caj pemasangan sekeping pelekat teknologi Identifikasi Frekuensi...