Utusan PBB Gesa ASEAN Guna Pendekatan ‘Inklusif’ Tangani Krisis Myanmar

NEW YORK: Utusan Khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ke Myanmar menggesa negara Asia Tenggara untuk menyokong usaha antarabangsa untuk membabitkan semula pihak dalam krisis Myanmar yang dikuasai tentera, sehari selepas pemimpin tertinggi wilayah itu mengadakan pertemuan dengan ketua junta tentera.

Utusan Khas Setiausaha Agung PBB di Myanmar, Noeleen Heyzer, mengadakan perbincangan secara maya dengan Perdana Menteri Kemboja, Hun Sen, yang juga Pengerusi baharu Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN), menuntut usaha sama dalam bantuan kemanusiaan dan mahu melihat perkembangan perancangan lima pelan damai, kata PBB dalam satu kenyataan hari ini.

Minggu lalu, Hun Sen menemui ketua junta, Min Aung Hlaing, bagaimanapun kumpulan hak manusia mengatakan tindakan itu berisiko ‘menghalalkan’ rampasan kuasa oleh tentera pada Februari tahun lalu serta tindakan keras tentera terhadap ribuan aktivis demokrasi serta penyokong pemimpin kerajaan yang digulingkan, Aung San Suu Kyi.

Myanmar berada dalam keadaan huru-hara selama hampir setahun dengan tentera menyekat protes dan menentang etnik minoriti dan pasukan tentera yang baru ditubuhkan yang digelar ‘pengganas’.

Sekurang-kurangnya 1,400 orang awam menjadi korban, menurut aktivis yang dipetik oleh PBB.

“Utusan khas ini menyokong langkah membina keyakinan yang membabitkan semua pihak berkepentingan, sebagai tambahan kepada pertubuhan bersenjata etnik,” kata kenyataan itu berhubung perbincangan Heyzer dengan Hun Sen.


Konflik itu mengakibatkan perselisihan dalaman ASEAN berhubung langkah diambil untuk menangani krisis Myanmar, yang menyaksikan penyingkiran tidak pernah berlaku sebelum ini iaitu jeneral tertinggi Myanmar dilarang menyertai mesyuarat ASEAN berikutan kegagalannya menghormati komitmen keamanan, pada Oktober lalu.

Bekas utusan PBB terdahulu, Brunei, sudah mengadakan pertemuan semua pihak berkepentingan sebagai prasyarat untuk melawat, namun ia ditolak oleh junta.

Utusan Myanmar akan datang dari Kemboja, Prak Sokhonn, berkata pendekatan itu tidak produktif Heyzer menggesa Prak Sakhonn (Menteri Luar Kemboja) bekerjasama dengannya serta dengan masyarakat antarabangsa mengenai ‘strategi yang diselaraskan ke arah mewujudkan persekitaran yang membolehkan dialog inklusif’.

Katanya, beliau menekankan penyelesaian yang diperlukan untuk diperoleh dengan membabitkan diri secara langsung dan mendengar dengan teliti daripada semua mereka yang terjejas.

BHonline-

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Keyakinan UMNO, Kejujuran PAS

Beberapa pimpinan PAS menyatakan hasrat untuk melihat parti itu kembali bekerjasama dengan UMNO di...

PH Hipokrit Kecam PRN Johor

Pakatan Harapan (PH) mengeluarkan kenyataan rasmi mengkritik Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor. Gabungan parti DAP,...

32 Syarikat Dibenar Import Ayam Bulat Sejuk Beku

Jertih : Kerajaan sudah memberi kelulusan untuk mengimport ayam bulat sejuk beku ke Malaysia...

Zii Jia Kemuka Rayuan Kepada BAM

KUALA LUMPUR : Pemain perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia sudah menghantar surat rayuan...

Khamis Keputusan Rayuan Najib Kes AMMB

PUTRAJAYA : Mahkamah Rayuan akan memutuskan pada Khamis ini sama ada membenarkan atau tidak...

Pertemuan Muafakat Nasional Johor Ditangguh

JOHOR BAHRU : Pertemuan antara gabungan Muafakat Nasional (MN) negeri melibatkan Pas Johor dan...

Plus, TnG Diarah Perinci Kos RFID

KUALA TERENGGANU – Penilaian akan dilakukan terhadap caj pemasangan sekeping pelekat teknologi Identifikasi Frekuensi...