Visa Novak Djokovic Terbatal Kali Kedua

AUSTRALIA : Bintang tenis dunia, Novak Djokovic berdepan pengusiran sekali lagi oleh kerajaan Australia yang membatalkan visanya buat kali kedua.

Menteri Imigresen, Alex Hawke menegaskan, kementeriannya telah menggunakan kaedah budi bicara sebelum membatalkan visa pemain berusia 34 tahun itu, tiga hari sebelum Terbuka Australia bermula.

Pemain nombor satu dunia itu merupakan juara bertahan kejohanan tersebut dan turun dengan misi memburu rekod ke-21 bagi perseorangan lelaki.

Meskipun dengan ketidakpastian statusnya, penganjur tetap meletakkan nama Djokovic sebagai pemain pilihan dalam kejohanan tersebut.

Dia dijadualkan bertemu rakan senegaranya, Miomir Kecmanovic yang menduduki ranking ke-78 dunia pada perlawanan pembukaan.

Peguam Djokovic dijangka memohon pembatalan visa itu ke Persekutuan dan Mahkamah Keluarga, seperti yang pernah dilakukan pada pembatalan kali pertama yang lalu.


Menurut surat khabar Austalia, The Age, Djokovic masih ditahan di bahagian imigresen, sementara peguamnya bersemuka dengan pegawai kerajaan bagi membincangkan masalah itu.

Hawke dalam satu kenyataan menjelaskan, kerajaan Australia komited melindungi sempadan negaranya, memandangkan pandemik Covid-19 masih belum berakhir.

Perdana Menteri Australia, Scott Morrison turut mempertahankan kenyataan itu dengan menegaskan negaranya telah melalui banyak pengorbanan dalam memerangi Covid-19 dan ini merupakan hak bagi rakyatnya mendapatkan kesihatan serta keselataman yang baik.

UtusanOnline-

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Keyakinan UMNO, Kejujuran PAS

Beberapa pimpinan PAS menyatakan hasrat untuk melihat parti itu kembali bekerjasama dengan UMNO di...

PH Hipokrit Kecam PRN Johor

Pakatan Harapan (PH) mengeluarkan kenyataan rasmi mengkritik Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor. Gabungan parti DAP,...

32 Syarikat Dibenar Import Ayam Bulat Sejuk Beku

Jertih : Kerajaan sudah memberi kelulusan untuk mengimport ayam bulat sejuk beku ke Malaysia...

Zii Jia Kemuka Rayuan Kepada BAM

KUALA LUMPUR : Pemain perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia sudah menghantar surat rayuan...

Khamis Keputusan Rayuan Najib Kes AMMB

PUTRAJAYA : Mahkamah Rayuan akan memutuskan pada Khamis ini sama ada membenarkan atau tidak...

Pertemuan Muafakat Nasional Johor Ditangguh

JOHOR BAHRU : Pertemuan antara gabungan Muafakat Nasional (MN) negeri melibatkan Pas Johor dan...

Plus, TnG Diarah Perinci Kos RFID

KUALA TERENGGANU – Penilaian akan dilakukan terhadap caj pemasangan sekeping pelekat teknologi Identifikasi Frekuensi...